Wetenswaardigheden over het dekbed en dekens

Een nieuw dekbed of deken... daar kom je niet onderuit

Dekbedden + Logo's

 

Wéét waaronder je slaapt

Slaapcomfort is een individuele aangelegenheid, waarbij meerdere factoren een rol spelen. Wie op zoek is naar een nieuw dekbed of deken komt dus voor een aantal keuzes te staan. Om u te helpen bij deze keuze heeft Bos Bedden een grote collectie dekbedden in huis.

 

Vulling van het dekbed

Dons is bijna altijd gemengd met kleine veertjes (10% tot 98%). Er zijn ook donzen dekbedden van 100% dons eenheden. Hoe meer dons, hoe lichter het dekbed. Synthetische vezels zijn hol of gesloten. Hoe groter de holte in de vezels zijn, des te meer veerkracht, soepeler en lichter het dekbed is met dezelfde warmte isolatie.
Wol is meestal 100% zuiver lams- of scheerwol. Katoen wordt meestal als zomerdekbed gebruikt of als u het altijd warm hebt. Tencel/Lyocell is een natuurlijk materiaal dat gemaakt wordt uit bestandsdelen van plantencellen, wat een goede plaatsvervanger is voor het synthetisch gevulde dekbed.

 

Stof die om de vulling zit

De tijk is het omhulsel van de dekbedvulling. Dekbedden hebben vrijwel altijd een tijk van 100% katoen, microweefsel of viscose.
Het moet aan twee belangrijke voorwaarden voldoen, te weten:

 • Het moet dicht genoeg zijn om de vulling binnen te houden.
 • Het moet voldoende ademen om transparatievocht effectief af te voeren.

 

Doorstikken van de tijk

Om de vulling van het dekbed te fixeren, worden boven- en onderkant van de tijk op verschillende manieren, al naar gelang het type, aan elkaar bevestigd.

 

Keuze in verschillende maten

 • Eenpersoons dekbed: 140 cm is voor de meesten ruim voldoende. Wij hebben ook dekbedden van 160 cm breed in de collectie.
 • Tweepersoons dekbed: Een breedte van 200 cm, voor een bed van bij voorbeeld 140 cm breed.
 • Groot tweepersoons dekbed: Een breedte van 240 cm of zelfs 260 cm voor een bed vanaf 160 cm breed.

Een lengte van 200 cm is voldoende tot een lichaamslengte van 185 cm. Bent u langer of is het bed langer dan 200 cm, dan is de lengte van 220 cm aan te bevelen.

 

Hoeveelheid vulgewicht

Het vulgewicht wordt vermeld als totaalgewicht of een gewicht per m². Omdat verschillende soorten en kwaliteiten vulmaterialen ook verschillende isolatiewaarden hebben, kunt u alleen de vulgewichten van dekbedden met hetzelfde vulmateriaal met elkaar vergelijken.

Welke warmte heeft het dekbed

De warmtebehoefte verschilt van persoon tot persoon. Dekbedden kennen dan ook verschillende warmteklassen, die u houvast geven bij de bepaling van uw keuze. Warmteklassen zijn gerelateerd aan de dikte van het dekbed.

Klasse 1:  Een echt warm dekbed! Ideaal voor de koude slaapkamer en/of mensen die het nogal snel koud hebben.
Klasse 2:  Deze dekbedden passen het beste bij ons klimaat en zullen de meeste mensen goed bevallen.
Klasse 3:  Voor mensen die het snel warm hebben en/of voor gebruik in verwarmde slaapkamer.
Klasse 4:  Echte zomerdekbedden, die zelfs in de warme nachten nog optimaal comfort bieden.

Een warm winterdekbed vindt u dus in Warmteklasse 1, lichte zomerdekbedden in Warmteklasse 4     

 

Enkel of 4 seizoenen dekbed

Het nadeel van een enkel dekbed kan zijn dat deze in de winter te koud of in de zomer te warm is. Daarom zijn er 4 seizoenen dekbedden. Dit zijn 2 dekbedden op elkaar, bestaande uit een zomerdeel(dun dekbed) en een voor- en najaarsdeel (dik dekbed) die u afzonderlijk van elkaar kunt gebruiken, maar ook bij elkaar samen kunt voegen om een winter dekbed te hebben (extra dik). De dekbedden kunnen aan elkaar vast gemaakt worden met knopen of ritsen. Maar u kunt natuurlijk ook, wat steeds meer mensen doen, voor elk seizoen een apart dekbed aanschaffen of een dekbed met Clima Balance, het enige dekbed met een natuurlijk klimaatregelingsysteem. Er zijn ook dekbedden met Outlast®, waar een klimaatregeling in zit. Voor meer informatie klik op Clima Balance en/of Outlast® 

 

Licht of zwaar

De verschillende dekbed vullingen zijn ook anders van gewicht. Een donzen dekbed of tencel/lyocell zomerdekbed is erg licht. Een wollen dekbed is daarentegen weer wat zwaarder. Het synthetisch gevulde dekbed is zowel lichter of ongeveer even zwaar als een wollen. Voor alle dekbed vullingen geldt; het moet niet te warm zijn in de zomer en juist behaaglijk warm in de winter. Dit zal iedereen anders ervaren, want wat is nu precies `behaaglijk warm´?
Voor iedere persoon heeft Bos Bedden een passend dekbed.
Klik op dekbed.

 

Dagelijkse verzorging

Het onderhoud is meestal eenvoudig, omdat een dekbed over het algemeen weinig onderhoud vraagt. Als u elke dag het dekbed even losjes opschudt en het slaapkamerraam een uurtje openzet voor de nodige ventilatie, is dat genoeg om uw dekbed in goede conditie te houden.

 

Onderhoud

Het is niet vaak nodig, maar het is prettig dat alle synthetische, katoenen, tencel/lyocell en de meeste donzen dekbedden gewoon in de wasmachine en droger gereinigd kunnen worden. Er zijn ook scheerwollen dekbedden o.a van TexelWool, die voorzien zijn van een speciaal behandelde tijk en wol. Voor alle niet wasbare dekbedden geldt, mocht er onverhoopt een vlek in de tijk komen, probeer dan eerst de vlek te verwijderen met ossengalzeep. Lukt dit niet, breng dan uw dekbed naar de stomerij, waar het artikel gereinigd wordt op het speciale wolprogramma P. Dekbedden met een grotere maat zullen waarschijnlijk niet in uw wasmachine passen. In die gevallen kunt u bij de stomerij terecht. Het is aan te raden om een donzen dekbed na het wassen goed op te schudden. Door een dekbed te wassen loopt u wel het risico dat deze krimpt, kwaliteit en aan volume verliest. Voor meer informatie klik op onderhoud.

 

Over allergieën

Allergieën zijn er in allerlei vormen. De meest voorkomende is de stofallergie. Deze wordt veroorzaakt door de huisstofmijt. Vele dekbedden bieden hier een perfecte bescherming tegen. Veel mensen denken; "ik ben allergisch, dus ik kan alleen met synthetische vulmateriaal slapen". Dat is echter een misverstand. Er zijn meerdere soorten dekbedden die daarvoor aanmerking komen. Voor meer informatie klik op allergieën .

 

Toch liever een deken

Wij hebben ook voor u een collectie dekens in huis. Deze zijn in 100% zuiver scheerwol, katoen of dralon leverbaar. De maten zijn 1 persoons bed 160x240 cm, voor 2 persoons bed 220x240 cm en voor lits-jumeaux bed 260x240 cm. Wie toch liever onder een deken slaapt, loop eens bij ons binnen en u wordt ook hierover vakkundig geholpen.

  Scheerwollen / dralon dekens 

 • Mahoton.jpg
 • Dunlopillo.jpg
 • Aabe.jpg
 • Zondag.png
 • Dorminette logo.jpg
 • Pullman.jpg
 • Gebr. Jonk.jpg
 • DuckyDons.png
 • Van_Os_slaapkamers.jpg
 • TexelWool_logo.jpg
 • Vroomshoop.jpg
 • Timzo.jpg
 • Polypreen.jpg
 • Avek.jpg
 • Dommelin.jpg
 • Snurk.jpg
 • Eastborn.jpg