Wetenswaardigheden over het bed

Rust voor geest en lichaam

Op ons vijfenzeventigste hebben wij gemiddeld 200.000 uren slaap achter de rug. Slaap is nu eenmaal fundamenteel en onmisbaar. Tijdens de nachtrust moet zowel onze geest als ons lichaam volledig herstellen en als wij het over ons lichaam hebben dan in de eerste plaats over de wervelkolom. Dit lichaamsdeel krijgt het immers het hardst te verduren.

 

De wervelkolom kuurt ook

Onze wervels zijn van elkaar gescheiden door tussenwervelschijven met in het midden een kern die in hoofdzaak uit water bestaat. Hierdoor kunnen schokken goed worden opgevangen. Wanneer wij staan, zitten of bewegen, worden de tussenwervelschijven onder invloed van ons lichaamsgewicht samengedrukt en verliezen een deel van het vocht. In liggende houding nemen deze tussenwervelschijven opnieuw vocht op en kan de wervelkolom volledig herstellen. Om dit zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is het noodzakelijk dat ons slaapsysteem volledig aangepast is aan onze lichaamsbouw.

 

Slaapcomfort volgen Bos Bedden

Slaapcomfort omvat drie belangrijke bedeigenschappen. Hardheid, conformiteit en micro-klimatisering. Dit laatst omvat zowel vochtabsorbatie als warmte-isolatie.

 

Het correcte steuntje voor de rug

Conformiteit verwijst naar de mate waarin het slaapsysteem zich aanpast naar het lichaam en geeft ook aan in hoeverre de wervelkolom ondersteund wordt. Die ondersteuning is erg belangrijk, vooral omdat de spieractiviteit tijdens de slaap bijna nihil is. Dat betekent dat er vanuit het lichaam zelf geen corrigerende ondersteuning kan worden verwacht. De steun moet vanuit het slaapsysteem komen.

 

Een te hard slaapsysteem

Wanneer iemand op zijn zij slaapt en te hard ligt, past het systeem zich niet adequaat aan. (zie afbeelding 1) Dan word je vooral ondersteund ter hoogte van de schouders en het bekken. Dat zijn immers de punten die het meest uitsteken. Deze lichaamsdelen krijgen een te grote druk te verwerken, met als gevolg dat de taille niet wordt ondersteund en onder invloed van de gedaalde spieractiviteit doorzakt. Op die hoogte zakken de lage rugwervels dus mee, waardoor een foutieve kromming ontstaat. Ook kunnen deze drukpunten een pijnsignaal naar de hersenen geven. De hersenen proberen dan die pijnprikkel uit te schakelen door het lichaam opdracht de geven om van houding te veranderen. De kans van ontwaken wordt vanzelfsprekend groter, zodat het slaapproces helemaal opnieuw moet worden ingezet. Van comfort kunnen wij hier dus niet meer spreken.

Afbeelding_lighouding_kleur_BB_1.jpg

  Afbeelding 1

En te zacht slaapsysteem

Wanneer de matras te slap of te zacht is, zakt het lichaam door ter hoogte van het bekken. (zie afbeelding 2) Zo krijg je dan die typische "slaapkuil". De wervelkolom, die één geheel vormt met het bekken, volgt die beweging. Met andere woorden, de rug zakt volledig door. Hierdoor kom je als het ware in een hangmat te liggen.

Afbeelding_lighouding_kleur_BB_2.jpg

  Afbeelding 2 

Het ideale slaapsysteem

Een goed slaapsysteem zorgt er voor dat vooral de taille en de lage rugwervels maximaal ondersteund worden. Aan de schouderzone moet dan weer een iets zachtere zone gecreëerd worden waarin de schouder kan wegzinken. Ook de heupen en het bekken moeten voldoende ruimte krijgen. Zo'n slaapsysteem garandeert dat de wervelkolompositie in zijligging horizontaal blijft. (zie afbeelding 3) Dit geld ook voor de rugligging.

Afbeelding_lighouding_kleur_BB_3.jpg

  Afbeelding 3

Het microklimaat in ons bed

Als u 's nachts of 's morgens vaak met een broeierig, zweterig of klam gevoel wakker wordt, slaapt u waarschijnlijk op een matras met een slechte ventilatie. Er is dan een probleem met de warmteregulatie en de vochtabsorptie. Voor een gezonde en hygiënische nachtrust is het van cruciaal belang, dat het slaapsysteem het transpiratievocht, goed absorbeert en reguleert, zodat je vervolgens altijd een fris en droog matras hebt voor de volgende nacht, wat de kans op "huisstofmijt" aanzienlijk vermindert.
Voor meer informatie klik op allergieën en/of Tempsafe/TempSmart™.

Een goede tijk doet wonderen

Ons lichaam wasemt per nacht gemiddeld een halve liter vocht uit. Dit transpiratievocht wordt geabsorbeerd door de tijk (dit is de buitenhoes) en de vulmaterialen. De keuzes in deze vulmaterialen zijn legio, zowel in natuurlijk als in synthetisch en ook daar kunnen wij u een goede voorlichting over geven.
Voor meer informatie klik op Tempsafe/TempSmart™.

De matras die 't beste bij u past

Deze zijn er in vele soorten, typen, uitvoeringen en maten. Van hoogwaardige schuimen in de kwaliteiten polyether, koudschuim, visco elastisch/traagschuim en schuimrubber/latex matrassen tot binnenvering/pocketvering matrassen. Omdat ieder mens anders is in lengte, gewicht en lichaamsbouw en een verschillende manier van slapen heeft, is de keuze van de matras strikt individueel en gebonden aan persoonlijke eisen en wensen.
Voor meer informatie klik op matras.

  Lengte-Gewicht

 

Een goed matras verdient een goede bedbodem

Wat heeft u aan een goed matras, als de bedbodem niet geschikt is als goede combinatie. Wij adviseren altijd de juiste bedbodem, om het beste rendement uit de matras te halen. Dit kan zijn een lattenbodem, dwarsgespannen spiraal of boxspring.
Voor meer informatie klik op bedbodems.

 

Slotwoord

Wanneer u na deze informatie toch nog vragen heeft over het juiste ligcomfort voor uw bed, dan kunt u bij ons altijd terecht en krijgt u daar een bevredigend antwoord op.

 • Vroomshoop.jpg
 • Van_Os_slaapkamers.jpg
 • Avek.jpg
 • Eastborn.jpg
 • Gebr. Jonk.jpg
 • Snurk.jpg
 • TexelWool_logo.jpg
 • Polypreen.jpg
 • Dorminette logo.jpg
 • Pullman.jpg
 • Mahoton.jpg
 • Timzo.jpg
 • DuckyDons.png
 • Aabe.jpg
 • Dommelin.jpg
 • Dunlopillo.jpg
 • Zondag.png